Thursday, June 3, 2010

Pulau Mantanani

Baru-baru ini saya telah pergi melancung ke sebuah pulau yang terletak kira-kira 80km dari Bandaraya Kota Kinabalu. Pulau yang terletak di baratdaya Kota Belud itu mengambil masa kira-kira 45minit dari Jeti Rampaian Laut, untuk sampai kesana.

Nama pulau yang begitu unik itu membuat saya bertanyakan kepada pemandu pelancong akan asal usul nama MANTANANI. Dia memberitahu saya bahawa MANTA itu sebenarnya bermaksud "selimut" dalam bahasa Jepun dan "NANI" dikatakan adalah nama seorang budak perempuan.

Penduduk kampung yang lama bermaustatin di pulau itu memberitahu sewaktu pemerintahan Jepun, terdapat seorang anak kecil yang bernama "nani', seringkali menyorok dirinya dengan sehelai selimut apabila ternampak askar-askar Jepun. Maka dari sanalah terciptanya nama MANTANANI. (Saya tidak tahu samada benar atau tidak cerita ini tetapi begitulah cerita pemandu pelancong kami)
Saya mendapati pulau ini agak cantik dan air lautnya begitu bersih. Pasir putihnya begitu halus sekali. Dikatakan lagi, pulau ini pernah menjadi kediaman haiwan air yang bernama Dugong. Saya pula tidak berkesempatan melihat kelibat spesies yang dikatakan sudah hampir pupus itu.
Untuk pengetahuan selanjutnya sila baca penulisan Gillian Elliot mengenai haiwan ini di Pulau Mantanani :-
Nama pantainya sahaja memberitahu kita bahawa perairan di pulau ini pernah suatu ketika menjadi tempat persinggahan spesies air yang dikatakan pemalu itu.

Tempat-tempat bersantai juga ada disediakan disana. "Ahhhh...bila perut sudah berkeroncong....apalagi....time makan la..." hehehe..
Buaian (hammock) juga ada disediakan disana. Kalau perut sudah kenyang...layan mata pula yer...
Projek seperti pembersihan laut juga dijalankan disini. Bertuah betul penyelam-penyelam yang menjalankan projek ini. Boleh mencuci mata dan sekaligus membuat kerja....hehehe...

Untuk informasi yang lebih lanjut,(maklumlah...musim musim cuti sekolah pun dah dekat...dan musim-musim 'honeymoon' )..bolehlah mengutarakan soalan anda di mailto:m1tourandadventure@gmail.com atau boleh menalifon abang kita yang macho nie untuk tempahan.

Bro HK - 016-8100734
Hingga kita berjumpa lagi....Salam 1 Borneo.

6 comments:

 1. waduhhhhhh...cantek bangat tempat ini....

  ReplyDelete
 2. woih..terasa mau terbang terus pergi tempat ini..

  ReplyDelete
 3. Honey to Bujangcmanggang - Ya...marilah melawat tempat kami.

  ReplyDelete
 4. Honey to Bro relevan - Bah..apalagi...! datanglah kesini bro...
  Di Sabah banyak tempat menarik ni...rugi kalau tidak datang.

  ReplyDelete
 5. Cantik...cantik...cantik..... (sampai tidak terkata2).....ishhhhh.....negeri kita yang paling cantik...kihkihkihkihkih

  ReplyDelete